Farvel Sørlandet
Skoleskipet Sørlandet, landsdelens perle, reiste ut på nytt tokt med 84 personer om bord på mandag 22. august. Det er sjette gang hun seiler et skoleår med elever som skal fullføre sitt andre år på videregående skole ved utvekslingsskolen A+ World Academy om bord på «Sørlandet». Hun kommer hjem 3. juni 2023.
- Det er så gøy at vi virkelig lykkes med å bringe skoleskipstradisjonene inn i vår tid på denne måten, sier direktør i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet, Knut Arne Gjertsen. Han er også styreleder i datterselskapet A+ World Academy. - I år er det helt fullt om bord. 64 elever i alderen 16-17 år har fått plass på skolen. Det er ny rekord, sier han.
Bringer tradisjonene inn i vår moderne tid
Fullriggeren Sørlandet er en enestående kulturarv fra det maritime Norge under seil. Tidligere var hun et skoleskip for sjømannsopplæring av skoleskipsgutter. Nå er hun tilgjengelig for videregående utdannelse og opplevelsesseilas.
Hvert år seiler hun med elever som gjennomfører sitt andre år på videregående skole samtidig som de tar del i alt som har med drift og fremdrift av den snart 100 år gamle fullriggeren. Det vil være 84 personer om bord dette skoleåret. – En dannelsesreise, sier Gjertsen. De reiser ut som unge jenter og gutter, og kommer hjem som unge voksne menn og kvinner.
- Dette skoleåret har vi satt flere rekorder, sier Gjertsen. Vi har økt kapasiteten til 64 elever, og etter flere år med dominans av jenter er nesten halvparten av hvert kjønn med om bord i år. Vi er også på god vei til å nå målet om 50 prosent internasjonale elever når vi i år skal ha med oss 17 elever fra 9 forskjellige nasjoner. Det blir et internasjonalt miljø hvor elevene vil lære hverandres kulturer å kjenne. Språket om bord er engelsk. Det eneste vi nå mangler er et sterkere tilsnitt av elever fra Sørlandsregionen.
Skoleåret starter med orienteringsmøter på Caledonien for elever og familier på søndag. Det er mye som skal organiseres og informasjon som skal deles i forbindelse med den over 9 måneder lange seilasen. Mandag 22. august mønstret elevene om bord hvor en skolestab på 8 og et maritimt mannskap på 12 venter dem. Da begynner eventyret.
«Sørlandet» satte ut på ettermiddagen og aktivitetene om bord domineres av å finne sin plass, ble kjent med mange nye mennesker, sikkerhetsopplæring og seiltrening. Innimellom kommer skuta en snartur hjemom for å fylle opp utstyr og forsyninger for den lange seilasen.
Den 17. september kommer nytt mannskap om bord og både skuta og alle om bord er klar for langtur. I løpet av skoleåret skal de besøke St. Malo (Frankrike), Setúbal (Portugal), Cartagena (Spania), og Madeira før det er foreldremøte på Las Palmas. Mellom havnebesøkene vil det være overraskende stopp på steder elevene kanskje aldri vil få anledning til å besøke senere i livet. Julen tilbringes på Kapp Verde – en øygruppe nord-vest av Afrika.
Like før nyttår starter den første Atlanterhavskryssingen. Etter omtrent 3 uker på havet anløper det Grenada. I Karibia vil de besøke havner som Bequia, St. Martin før det er nytt foreldremøte i Puerto Rico. Deretter setter de kurs mot Bermuda og en ny Atlanterhavskryssing til Azorene. Elevenes eksamener blir avholdt i Scheveningen, Nederland før det seiler videre mot hjemmehavnen Kristiansand hvor de ventes hjem den 3. juni 2023.
Livet om bord vil være preget av skolegang samtidig som elevene lærer og deltar i drift av seilskipet. De går sjøvakter og deltar i arbeidet med å sette, rive og brase seilene. Oppgaver som utkikk, rormann, renhold og vedlikehold hører også med. Alle elevene bor på banjer – en stor sovesal med hengekøyer som gjøres om til spisesal til måltidene og klasserom til skoletimene.
Havnebesøkene er en viktig del av utdannelsen. Elevene lærer med om landene og kulturene samtidig som de bidrar til veldedige formål som rydding av strender for plast, utdeling av mat til trengende og annet. De besøker også skoler, bedrifter og museer.
– De bor og jobber så tett på hverandre dette skoleåret og utvikler sosiale egenskaper som jeg antakelig har brukt store deler av livet mitt på å lære meg, sier den 60 år gamle Gjertsen. Det er definitivt en dannelsesreise.