Skogens gull til havets stolthet - Over hundre år gammel furu får nytt liv på Sørlandet
Da den norske fullriggeren Sørlandet trengte nytt skipsdekk, ble det funnet et helt spesielt materiale i skogene rundt Elverum. Den over hundre år gamle furuskogen der inneholder trær med en kjerne av naturlig impregnert tre, perfekt for å tåle det marine miljøet. Dette "gulltømmeret", som det ble kalt, er et resultat av flere generasjoners skogsdrift og naturlige vekstforhold.
Prosjektet ble en enestående sammenkobling av tradisjonelt håndverk og moderne skogbruk. Det spesielle tømmeret fra Elverum ble håndplukket og fraktet til Kristiansand for å erstatte det gamle dekket på Sørlandet. Fullriggeren er som kjent bygget i 1927, og er et viktig kulturminne og brukes fortsatt som skoleskip.
Det nye dekket av elverumsfuru sikrer at Sørlandet kan fortsette å seile på verdenshavene i mange år fremover. Samtidig er dette et eksempel på hvordan bærekraftig skogbruk og tradisjonelt håndverk kan kombineres for å bevare både kulturarv og naturressurser.
- Spesialtømmer: Eldre furuskog i Elverum inneholder trær med en kjerne av naturlig impregnert tre, perfekt for skipsdekk.
- Historisk sammenheng: Tømmeret ble felt etter over hundre år og har en direkte forbindelse til byggingen av Sørlandet.
- Tradisjonelt håndverk: Det nye dekket ble laget ved hjelp av tradisjonelle båtbyggerteknikker.
- Bærekraft: Prosjektet viser hvordan skogbruk og kulturarv kan kombineres på en bærekraftig måte.
Tenk at frøene til materialene på det nye stordekket ble falt til jorden omtrent da planene for Sørlandet ble til i 1918. Nå gjør de frøene som ble til flott malmfuru viktig samfunnsnytte i enda 40-50år! De har vokst i over hundre år og har en kjerne av naturlig impregnert treverk, såkalt malm, som gjør dem motstandsdyktige mot råte og fuktighet. Perfekt!